NASI KEBULI
Hidangan istimewa di Kuala Lipis
Nasi Kebuli adalah hidangan nasi istimewa Kampung Jeram Landak, sebuah kampung yang menarik di Daerah Kuala Lipis Pahang.
Hidangan nasi istimewa ini juga boleh didapati dan juga popular di kampung-kampung sekitar Budu, Jelai, Tanjung Besar dan Kampung Hulu dan Kuala Medang, semua dalam daerah Kuala Lipis.
(RAHSIA) RAMUAN
hidangan tradisional orang Melayu tempatan sebenarnya beras yang dimasak dengan minyak kelapa dan dicampur dengan ayam. Kadang-kadang kambing digunakan dan bukannya ayam sebagai bahan daging untuk makanan tradisional ini.
Bahan-bahan lain dalam hidangan tradisional ini ialah kismis, bawang, cengkih, buah zaitun, dan serai, untuk menaikkan bau aroma untuk menaikkan selera seseorang.
Kepada yang ingin mencuba di luar sana, lihat resipi di sini, tetapi pastikan anda mematuhi dengan kepercayaan penduduk bandar seperti yang dinyatakan di bawah.
KEPERCAYAAN yang perlu dipatuhi dan DIIKUTI
Menurut kepercayaan penduduk bandar lama (terutama wanita yang memasak mereka selalunya), apabila memasak hidangan tradisional ini, ia adalah penting bahawa tukang masak memastikan bahawa bahan-bahan yang bercampur-campur dalam perkadaran yang betul dan mengikut resipi.
Dan yang lebih penting, di samping itu bahagian yang utama adalah bahan-bahan, tukang masak mesti memakai pakaian bersih dan sopan . Ini, penduduk tempatan berkata, adalah untuk memastikan bahawa apabila masak, beras atau hidangan tidak akan berubah menjadi tawar dan aroma nya menjadi kurang.
BERKHIDMAT HANYA DALAM majlis-majlis istimewa.
Biasanya, nasi yang enak dan lazat ini dihidangkan semasa majlis-majlis tradisional seperti majlis perkahwinan, sambutan Maulidur Rasul dan pembukaan atau pembersihan tanah silat.
Hidangan nasi istimewa ini juga dihidangkan semasa upacara tradisional Melayu pemangkasan rambut pertama bayi (dikenali sebagai cukur jambul), selesai membaca al-Quran, dan adat tradisional yang lain.